Уикенд в Охрид

 

 

Русе - Плевен - София - Струга - Охрид - Манастирът "Свети Наум" - Охрид - Скопие - София - Плевен - Русе

 

 

Цени и дати през 2018 г.:

05-07 май

08-10 юни

199 лв.

 

 

Ден 1
Отпътуване от Русе в 01:00 от Паркинга на ЖП Гарата. Отпътуване от Плевен 03:00 - Паркинг на ЖП Гарата.
Отпътуване  от София в 6.00 ч. от площад „Александър Невски" по маршрут Гюешево - Крива Паланка - Струга - Охрид. / Възможност за отпътуване от Велико Търново и Плевен по програмата/.
Посещение на Струга - популярно туристическо градче, разположено на Охридското езеро в югозападната част на Македония. Кратка разходка покрай река Черни Дрим до старата чаршия и родната къща на братя Миладинови. Свободно време за обяд. Отпътуване за Охрид. Градът е разположен до водите на Охридското езеро, естествено тектонично езеро, най-дълбокото в Европа и най-старото в света. Продължаваме с пешеходна разходка с местен екскурзовод в Стария град - църквата "Св. Богородица Перивлепта" , която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; Самуиловата крепост; Църквата "Св.Пантелеймон", където се съхраняват мощите на Св. Климент Охридски; църквата "Св.Йоан Канео", разположена на висока и стръмна скала, откъдето се разкрива живописна гледка към езерото и града; църквата "Света София", посветена на Христовата мъдрост и служила като катедрален храм по времето на цар Самуил; Античният театър и Градската чаршия. Настаняване в хотела.

Възможност (срещу допълнително заплащане) за вечеря в традиционен македонски ресторант с жива музика и богато меню:

Менюто включва: предястие, мешана салата, царска плескавица с картофи, десерт – реване или баклава, хляб, 50 мл. жълта ракия, чаша вино.
Нощувка.

 

Ден 2
Закуска.
Свободен ден в Охрид или по желание екскурзия до Билянините извори, Залива на костите и манастира Свети Наум. Отпътуване от Охрид и посещение на Билянини извори. Според едно от поверията, ако се обиколи три пъти езерцето, човек остава дълго време млад. Продължаваме с посещение на обгърнатия в романтиката на минали векове Музей на водата / без включена входна такса /. Това е една от най-интересните атракции за туристи и местни любители на историята и културата в Охрид. Уникалната забележителност представлява наколни жилица точно над водата на Охридското езеро - древно селище, което е било изцяло възстановено така, както е изглеждало в Древността. Следва посещение на манастирският комплекс „Св. Наум". Манастирът "Св. Наум" е изграден на южния бряг на Охридското езеро върху малко плато над изворите на река Дрим, на 26 километра южно от Охрид. Манастирът е поклонническа дестинация. Традиционно се смята, включително и от мюсюлманското население в региона, че поклонението там помага при различни заболявания. Разглеждане на църквата "Св. Св. Архангел Михаил и Гаврил" и параклиса "Св. Петка", зад който се намира и изворче със светена вода. Свободно време за разходка в чудно красивата местност, разкриваща приказни картини към спокойните води на Охридското езеро, живописните планини, алея със сувенирни магазини и традиционна македонска кухня. В двора на комплекса се разхождат пауни, а във водите на реката, от която извира Охридското езеро, плуват лебеди. Завръщане в Охрид. Свободно време за разходка в стария град или
Разходка с корабче по Охридското езеро. 

Възможност (срещу доплащане) за вечеря в традиционен македонски ресторант с жива музика и богато меню:

Менюто включва: предястие, мешана салата, пилешки или свински шашлик (по избор) + гарнитура, десерт – баклава, хляб, 50 мл. жълта ракия, чаша вино или бира (по избор).


Нощувка.

 

Ден 3
Закуска.
Отпътуване за едно от най-забележителните места в Македония - изумрудено зеления каньон на езерото Матка. Това е най-старото изкуствено езеро в Македония, заобиколено от стръмни скали. Свободно време за разходка из това приказно място. Ще имате възможност да се насладите на тишината и красивите пейзажи, които се разкриват пред Вас. А за финал, ще можете да се насладите на чаша горещ чай в уютна обстановка и очарователна гледка. Отпътуване за Скопие. Живописно разположена на двата бряга на река Вардар, столицата на Македония е събрала в себе си, както богато историческо минало така и съвременни архитектурни постижения. Пешеходна разходка в Скопие: площад "Македония"; старият квартал "Вароша"; крепостта "Скопско кале" и църквата "Свети Спас" със саркофага на Гоце Делчев / отвън /. Свободно време. Отпътуване за България. Завръщане в София на паркинга пред храм-паметник "Александър Невски" вечерта.

 

 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

 • Авансово плащане в размер на 50% при записване;
 • Доплащане до 14 дни преди датата на заминаване.

 

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3/4* в Охрид;
 • Посещение на Струга;
 • Туристическа програма в Охрид с местен екскурзовод;
 • Разходка из изумрудено зеления каньон на езерото Матка;
 • Туристическа програма в Скопие с местен екскурзовод;
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 5 000 EUR на застрахователна компания "Армеец";
 • Екскурзоводско обслужване.

 

Цената не включва:

 • Разходка с корабче по Охридското езеро около 1 час – 15лв.;
 • Екскурзия до Билянини извори, Залива на костите и Манастира "Св. Наум" - 10 лв. на човек;
 • Входни такси за църквата "Св. Спас" и музея на Гоце Делчев (около 140 MKD) в Скопие;
 • Входни такси в църквата "Св. Богородица Перивлепта" (около 100 MKD) и манастира "Свети Наум" -  100 MKD (около 1.65 евро) в Охрид;
 • Входна такса за Музея на водата - 120 MKD (около 2 евро)
 • Входни такси и билети за музеи и обекти, посещавани по желание;
 • Трансфер от Велико Търново при минимум 10 туристи.

 

Полезна информация:

 • Валутен курс: 1 евро = 61,66 македонски денара.
 • Часово време: България 12 ч.; Македония 11 ч.
 • Екскурзията се провежда при минимум 40 записани туристи.

 

Необходими документи:

    Задграничен международен паспорт или лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване
    За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/
    За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане /оригинал и 2 копия/

 

Допълнителни условия:

 • Местата в автобуса се определят според датата на изпращане на пълните данни. При изрично желание за ползване на предни места в автобуса, се доплащат 15 лв. на седалка (за първите два реда).
 • За лица под 18 години се изискват документ за самоличност на детето (лична карта или международен паспорт), оригинал и две копия от акта за раждане. При непридружаване от единия или и от двамата родители, се изискват оригинал и две копия на нотариално заверена декларация от липсващия родител с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.
 • За контакти: 0885 720 830.

 

 

TА ''АЛЕКСАНДРА ТРАВЕЛ'' има сключена застраховка ''Отговорност на туроператора'' по чл. 97 от Закона за туризма със ЗАД ''Алианц България''.

189,00 лв.
Базова цена:189,00 лв.